Успехът и дългът към обществото

Александров поздравява Тодор Янев

Все по-често ще се говори за една набираща сериозни мащаби глобална инициатива, в която се включват някои от най-успелите хора в света.

Приемайки, че дължат богатството си не само на своите умения и труд, но и на обществото, те инвестират огромни суми в социални каузи, които подпомагат решаването на сериозни социални и цивилизационни проблеми.

Може би това е формулата за постигане на едно по-хармонично и социално-справедливо общество.

А какво по-важно от това да възпиташ в тези ценности подрастващите – бъдещите индустриалци, предприемачи, икономисти, бизнесмени.

Което е добрият повод главният мениджър на Корпорация „Развитие“, Александър Александров, в един юлски ден на 2017 година да гостува на участниците в летния камп „Предприемачът като откривател“, събрал в село Боженци гимназисти от цялата страна.

Това е великолепна възможност основателят на движението „Деца учат деца да правят добри дела“ да запознае младежите с философията на дарителството, мисията на дарителя и високата обществена значимост на това да вършиш добрини.

От една страна публиката е от ученици, проявили способности и интереси, насочени към бъдещо реализиране в бизнеса и реалната икономика на страната ни. От друга, това са и подрастващи, които са естествено и интуитивно състрадателни, искрени в своето желание да помагат – основа на движението „Деца учат деца да правят добри дела“.

Участниците в семинара

Същността на движението е тийнейджърите да се докоснат до дарителството, а хора в нужда реално да бъдат подпомогнати. Целта обаче е още една – „обучените“ млади дарители да споделят това със свои връстници. Защото между тях не съществува бариерата възрастен – дете, а това прави нещата много по-лесни.

Александров споделя с участниците в кампа своето разбиране за това, как всеки успял бизнесмен и предприемач има дълг към обществото, заради който трябва да отдели усилия, време и средства за благотворителни инициативи, дарителство и подпомагане.

По думите му човек трябва да се грижи за себе си и своите близки, но и да е готов да помага на тези, които имат някаква нужда.

Една от задължителните цели на движението е младежите  да приложат наученото и на практика. Това и се случва веднага след лекцията. Сред гостите в Боженци е Тодор Янев от ПР Агенция „Янев и Янев“ – съмишленик, партньор и приятел на „Развитие“. Той дарява на движението 1500 лева, които младите предприемачи връчват на две самотни майки с по две деца от Габрово.

Замисълът на движението „Деца учат деца да правят добри дела“ предполага тези ученици да участват в още няколко дарителски акции, след което ще са готови да предадат опита си на свои връстници, като по този начин движението ще се разраства и мултиплицира.

И нещо важно, може би основното послание на благотворителността – „ти никога няма да бъдеш сам“ – като упование, надежда, ангажираност.

В случая добродетел, илюстрирана в лекцията със стара британска песен, превърнала се в химн за феновете на големия футболен „Ливърпул“. „You never walk alone“ звучи през години в едни от най-драматичните, но и величествени моменти за „мърсисайдци“.

Битките и победите са общо дело, чиито предвестници са съпричастието, състраданието и позитивността. Това е кауза, за която си струва да вложиш енергия, емоция, благородство и финансов ресурс.