Пламен и волейболните скаути. Началото

През лятото на 2014 година Пламен Константинов е назначен за треньор на мъжкия ни национален отбор по волейбол. Пламен приема това по единствения възможен начин – като кауза и започва работа с енергия, сърце и хъс.

Основното внимание е насочено към националите, но опитният волейболист усеща зараждането на един много сериозен проблем, който бързо ще започне да засяга и националните отбори на страната.

Детско-юношеският волейбол по региони линее, на места дори изчезва. Там, където го има, цари финансов недоимък. Децата не са добре екипирани, няма къде да тренират, броят на мачовете, които играят е минимален. И това е проблем, който не може да бъде решен за ден-два.

Година по-късно обаче се появява слаба светлина в тунела. Създава се  верига от турнири, които са извън регулярния спортен календар за момичета. Мачовете засягат най-малките, родени 2002/2003 година, затова проектът е наречен Скаут лига. Участват шест отбора – столичните Левски, ЦСКА, Славия, Звезди 94 и Локомотив, както и Марица (Пловдив).

Схемата включва независими един от друг турнири в различни градове, където тези отбори играят и излъчват победител за всеки турнир.

Много бързо треньори, специалисти, състезатели и техните родители разбират, че това е една страхотна идея и възможност за наваксване на най-важното – броят мачове, липсващи на децата. Доказателство за потенциала на лигата е, че за третия турнир отборите се увеличават с още два, а желаещите да се включат са много повече.

Проектът е донякъде финансово обезпечен чрез спонсорски договор с „Булстрад“. В един момент обаче парите свършват и Скаут лигата е застрашена от спиране. Очертава се безславен край на едно начинание, което би имало възраждащ ефект за детско-юношеския ни волейбол.

Затова Пламен отива при Александър Александров. С шефа на „Развитие“ се знаят още от времето, когато Корпорацията издава книгата „Родени да побеждават“ за националите по волейбол, чийто капитан е Константинов.

През годините Александров се е утвърдил като меценат, филантроп и спомоществовател, бизнесмен с кауза да помага и насърчава талантите не само в науката и културата, но и в областта на спорта. Така че веднага приема да помогне с определена сума, за да може Скаут лигата да завърши успешно.

Състезанието и ефектът му върху децата обаче така го пленяват, че няколко месеца по-късно „Развитие“ вече е Генерален спонсор на лигата и върху екипите на състезателките се появява и логото му. Договорът с инж. Лазаров е подписан в офиса на Корпорацията, а шефът на волейбола ни не крие задоволството си от сътрудничеството.

В същото време славата на Скаут лигата расте. Вече е ясно, че това е един от начините за стабилизиране на волейбола за подрастващи. Затова след края на последния планиран турнир се ражда идеята за организирането на Гала турнир, в който ще участват цели 20 отбора и ще се излъчи шампион. А „Развитие“ се съгласява да финансира начинанието отделно от сключения договор. Получава се един истински празник на волейбола. В столичната зала „Христо Ботев“ три дни ври и кипи, момичетата и треньорите им дават всичко от себе си. Шампион е Левски, следван от Бдин Вида (Видин) и ЦСКА.

Капитанката на отбора-победител с купата

Въодушевлението е огромно, а БФВ и Александров започват да кроят планове за бъдещето. Разширяване на лигата, още повече мачове и градове, в които да се играят. Усещането е, че предстои да се случи нещо изключително.

Както и става. Светлината в тунела се засилва, надеждите също. Задават ли се по-добри години за волейбола ни?

Едно от многобройните благодарствени писма