Волейболните клубове „Сливен”, „Марица” и „Тетевен волей” и хандбалният „Бъки“

Волейболен клуб „Сливен“

Три са волейболните клубове, които Корпорация „Развитие”, главният й мениджър Александър Александров и Фондация „Играй с Развитие”, подкрепят редовно в периода 2017-2019 г. Списъкът  се допълва от хандбалния клуб „Бъки” от Габрово.

Волейболен клуб „Сливен” има важна социална мисия – наред с изграждането на добри млади волейболисти, да формира приятелства и личности от всички общности в града. Основната заслуга за това е на президента на клуба Живко Желязков, който сам признава, че е „само“ един треньор. Но се е нагърбил да ръководи и клуба, защото е трябвало някой да върши и тази работа. „Живко е уникален човек, умее да мотивира всички млади играчи, като им показва колко са значими без разлика кой какъв е, и им помага да разберат, че на терена, в тренировките, а и в живота всички са равни. Равни са обаче само когато се трудят заедно и упорито, когато работят за това, което искат да постигнат – споделя Александър Александров. – Е, как да не помогнеш на такъв човек? Как да не подкрепиш клуба му, в който той влага толкова много усилия и труд? Още повече, че в Сливен нямаше яснота как ще се случат нещата със залата и отборите на клуба продължаваха да обикалят като чергари из различни училищни салони. Сега поне младите волейболисти са добре екипирани, но има още много работа по укрепването на този клуб. Самият Живко прави всичко всеотдайно и от сърце.”

Отборът на „Тетевен волей“ в игра

„Историята с подпомагането на „Тетевен волей” е  интересна – разказва Александров. Преди време Иван Цветков – Председател на УС на клуба имал белодробно заболяване и лекарите му казали, че за да се излекува трябва да играе волейбол. И започва да спортува активно. Не става звезда, но упоритите тренировки му помагат да се  излекува. И заобичва волейбола дотолкова, че създава клуб в родния си град Тетевен. Наскоро „Тетевен волей“ празнува своята десетгодишнина, има своите спортни върхове и спадове. Но най-важното е, че в този клуб се работи активно с деца и подрастващи волейболисти.”

Заради всичко това „Развитие” не само че подкрепя „Тетевен волей”, но Александров помага за осигуряване на  приходи от други спонсори. „Иван Цветков е в основата на всичко, така както го прави от десетилетие – добавя Александров. – Още по-хубаво е, че около него има активни млади хора, които го подкрепят и му помагат. Но съвсем друго е, когато бюджетът на един клуб е готов и ясен навреме. Тогава се работи много по-спокойно и много по-добре.”

Цветков отвърна на Александров с мил жест, като го награди със специалното отличие „За особени заслуги в развитието на волейбола в гр. Тетевен”.

“Ние в Тетевен, имайки предвид това, през което сме минали в последните десет години, ценим високо всяка една подкрепа – каза при връчването на приза Иван Цветков. – А тази подкрепа от г-н Александров е особено важна и специална, за което сме изключително благодарни.“

С пловдивския женски волейболен клуб „Марица” нещата стоят по съвсем различен начин. Там президентът на клуба Илия Динков, сам много успешен бизнесмен, е направил от „Марица” клуб за пример. Подреден, организиран, добре финансиран. И по резултатите си личи, че моделът работи, и то много успешно.

„Марица“ Пловдив играе с логото на „Развитие“

„През 2017 година, когато скаут лигата вървеше с пълна пара в най-мащабния си формат – 72 отбора от двата пола, изведнъж се оказа, че освен заделените от „Развитие” много сериозни пари, другите, които бяха поели финансов ангажимент, не го изпълняваха. В този момент много ценна помощ ми оказаха служебният министър на спорта проф. Дашева и Илия Динков – разказва Александров. – Динков организира и финансира финалния турнир за момичета на скаут лигата, който беше в Пловдив, осигури подкрепата и на общината – мачовете бяха в прекрасната зала „Колодрума”. Оказа се, че Динков е голям радетел на детския спорт.

Сега „Развитие” му връща жеста, като спонсорира представителния отбор на „Марица”. Дано в българския спорт да има повече хора като Илия Динков – човек, който без да се афишира помага страшно много на спорта като цяло и с клуба си „Марица” показва как трябва да се случват нещата, за да има просперитет и успехи.”

Хандбалът пък е семейната страст на фамилия Александрови. Най-вече защото дъщерята Надежда Александрова играе хандбал от малка. Продължава да го прави и като студентка в Англия.

„Заради Надежда хандбалът ми легна на сърцето – признава Александър Александров. – Затова потърсих контакт с Българска федерация по хандбал и се оказа, че тя се ръководи от една впечатляваща дама – Росица Бакърджиева или просто Бъки, както я наричат приятелите. Хандбалистка от много висока класа, с впечатляваща международна кариера. Днес тя ръководи собствен клуб „Бъки” в Габрово, който е вече на 20 години.

Хандбалистките на „Бъки“ Габрово

Наред с мащабната подкрепа, която Корпорация „Развитие” и Фондация „Играй с Развитие” оказват и ще продължат да оказват на хандбала като цяло – с подписването на договора за съвместна дейност във връзка с европейското първенство за девойки през лятото на 2019-а година във Варна и т.н., отвреме-навреме финансираме и някои нужди от дейността на клуб „Бъки”…