Волейболни мечти на пясъка край Божурище

Има моменти, в които всяка помощ е от огромно значение. И не само материалното изражение, а демонстрираната съпричастност – готовността да си част от едно начинание, има огромна стойност за неговите организатори.

Точно това се случва в първите дни на месец юли през 2018 година. Тогава на игрищата в Божурище се провежда поредният турнир по плажен волейбол за подрастващи – възрастовите групи U16, U18 и U20.

Проектът е мащабен, което се доказва и от поставения рекорд – близо 70 отбора – 140 момчета и момичета, представители на 12 клуба в страната, играят за купите на Фондация „Играй с Развитие“.

„Играй с Развитие“ екипира всички участници, осигурява купите и медалите.

Прави го и заради младите волейболисти, и като жест към Добромир Лазаров и Живко Желязков – организатори на турнира, волейболни хора, които са доказали през годините желанието си да подпомогнат развиването на най-успешния колективен спорт у нас.

И двамата работят с деца, създават фундамента, който след това да поддържа висшите нива на волейбола. Добромир – от нищото, бавно, но упорито и резултатно създава базата за плажен волейбол край Божурище.

Това е спорт, в който България не може да се похвали с успехите на неговия „роднина“ – волейболът в зала. Обратно пропорционално на развитието му в световен мащаб, у нас той линее. Затова сега – на прага на едно уникално състезание – Световните плажни игри в Сан Диего, родният ни спорт няма да може да изпрати нито един отбор или състезател. Защото сме назад, включително и с плажния волейбол.

Турнирът в Божурище е особено важен за момчетата и момичетата от U18, тъй като чрез него ще бъдат селектирани националните двойки за европейското първенство, което ще се проведе в края на месеца в Бърно.

Край пясъка обаче, чудно защо, не са забелязани хора от волейболната ни централа. Тези, които трябва да определят националните двойки. Това отсъствие не помрачава страхотния турнир и изключително оспорваните и атрактивни мачове.

„Марица“, Левски, Черно море и една смесена двойка – ЦСКА/Славия печелят първите места в отделните възрастови групи. Медали има за всички.

С приповдигнато настроение приключва турнирът. Спортистите имат едно много важно качество – оптимизъм и упоритост. Независимо от проблемите, началниците или федерациите.

Защото, каквото и да говорим, пясъкът край Божурище и този на плажа в Сан Диего не се различават особено. Стига някой да има сили да работи и мечтае, може да стъпи и на двата.