Мъжките момчета от водната топка

Доказано най-трудният спорт – водната топка, след 2016 година започна да излиза от тежката организационна и финансова криза, в която бе изпаднал. И да се бори за възвръщане на славата си, която далеч не се изчерпва само с участието на две издания на летни олимпийски игри – Мюнхен 1972 и Москва 1980.

През май 2018 г. модерният бургаски басейн „Парк Арена ОЗК” прие домакинството на група от европейските квалификации за 19-годишни. По ред причини голяма част от българския отбор бяха ватерполисти, по-малки с 2 години от основната възраст на турнира.

Седмица преди европейската квалификация момчетата, водени от Тома Томов – главен треньор на Българска федерация по водна топка и наставниците Орлин Тодоров и Николай Николов, тренираха в прекрасния комплекс „Аквалайф” в Кранево. Подготвителният лагер бе осигурен от Фондация „Играй с Развитие”.

„От години не сме имали лагер при по-добри условия – сподели Томов. – Всичко в Кранево бе на ниво, чудесно е, че Фондация „Играй с Развитие” подава ръка на олимпийските колективни спортове, и по-специално в детско-юношеското им направление.”

Година по-късно „Играй с Развитие” отново подкрепи подготовката на български национален отбор по водна топка за подрастващи – 15-годишните играчи, които упорито тренираха за европейското първенство, домакин на което бе Бургас с басейна „Парк Арена ОЗК”. Шампионатът е исторически, защото е първи за ватерполисти на 15 години и по-малки.

Логото на Фондацията се появи около същия басейн по време на преките предавания на финала за Купата на България и на републиканското първенство по водна топка за мъже. И тези директни излъчвания в националния ефир на БНТ бяха исторически – почти 32 години след последното предаване на българска водна топка по националната телевизия.

„Водните спортове са моята стихия и страст – разказа Александър Александров, председател на УС на „Играй с Развитие”. – По принцип аз плувам често, а по водната топка ме запали моят приятел, журналистът Николай Кръстев, с когото заедно учредихме „Играй с Развитие”. Той е ентусиазиран деятел на водната топка, която в последните години възстановява добрите си позиции в българския спорт.”

Преди европейското първенство за U15 Александров получи от националния отбор екипировка с логото на „Играй с Развитие” и с логото на 70-годишния му юбилей, който бе отпразнуван през 2019 г.

„Българската водна топка се бори за своя нов възход – сподели Петър Петров, председател на Българската федерация по водна топка. – Проблемите пред такъв скъп спорт дебнат отвсякъде, най-вече заради базата. Именно затова организация като Фондация „Играй с Развитие” е особено ценна  – тя два пъти подаде ръка на Федерацията. Винаги приемаме подобни жестове с благодарност, защото сме с убеждението, че това, което се опитваме да направим за по-широкото разпространение на водната топка сред българските деца има важно значение”.