Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/ikjbgpkp/aa70.razvitie.bg/wp-content/plugins/essential-grid/includes/item-skin.class.php on line 1422
Трети Конкурс „Развитие“ – верни на каузата - Александър Александров

Третият литературен конкурс „Развитие“ се провежда през 1999-та – годината, в която излиза шедьовърът от второто му издание „Естествен роман“. Настроението е приповдигнато, очакванията са големи, но това е логично след романа на Господинов.

В журито има само една промяна, но тя е значима. По здравословни причини проф. Тончо Жечев се оттегля. За съжаление, година по-късно – на 23 февруари 2000 година, авторът на „Българският Великден“ и „Митът за Одисей“ си отива от този свят, оставяйки огромно културно наследство и послания към поколенията.

За председател на журито е избран досегашният му член Атанас Свиленов, а съставът се попълва от литературоведа и университетски преподавател Божидар Кунчев.

Третият конкурс ще остане в историята с това, че връчва първата си Голяма награда и то не една, а две големи награди. В досегашните издания журито не намира основания за това и определя единствено специални награди, сега обаче вижда два достойни ръкописа.

Романите на художника и писател Евгени Кузманов „Виявици и фучавини“ и „Лунни конници“ на Коста Радев впечатляват Атанас Свиленов и колегите му и те ги предлагат за Голямата награда. Кузманов е автор на 11 книги с романи, разкази и повести, а негови пластики и рисунки са притежание на Националната художествена галерия.

Наградените творби

Коста Радев също има издадени много романи, стихосбирки и сборници с есета. За сборника си с повести „Атлантида“, печели конкурса на Сдружението на българските писатели.

Основателят на конкурс „Развитие“, Александър Александров и този път иска да издаде повече книги. Затова журито определя и една специална награда, която отива при Нелли Недева, за романа й „Дарението“.

Стриктно е следвана една от идеите, с които е създаден конкурсът. Повече романи на български писатели да се появяват на книжния ни пазар. И още нещо. Фактът, че сред призьорите има и по-малко известни автори, се превръща в силна провокация за участие на дебютанти, които търсят в конкурса оценка и мотивация да продължават да творят.

Това е сред важните послания на конкурс „Развитие“ и една от каузите му – подкрепа за българската литература.