Сис – привилегията да подкрепиш едно благородно дело

Плакатът на българския документален филм „Гражданинът Сис“ на режисьора Господин Неделчев. В едър план чехът Владимир Сис – журналист, учен, военен кореспондент и фотограф от Балканските войни, останал до края на живота си безкористен и верен приятел на България.

В долната част – където традиционно са имената на спонсорите на дадена проява, изпъква и зеленото лого на „Развитие“. Човек, гледал филма, няма как да не осъзнае, че е привилегия да помогнеш за неговото създаване.

Когато един ден Иван Тодоров-Сенатора се обажда на своя приятел Александър Александров с молба да помогне финансово за снимките на документална кинопродукция, главният мениджър на „Развитие“ дори не се замисля. Сенатора е сериозен човек, дипломат, изтъкнат спортен деятел, с когото Корпорацията е работила активно по други проекти – човек, на когото можеш да се довериш.

Става така, че към края на снимките продукцията на Господин Неделчев изпитва финансови затруднения. Остава да се направят важни за филма интервюта в родината на Сис – Чехия. Именно за това пътуване на екипа са нужни средства, които Александров предоставя. Заснети са ключови за лентата кадри – от родния град на Сис, интервюта с негови съграждани и негов далечен роднина.

Изпълнена е и ролята на спомоществувателя и меценат – безкористна подкрепа за произведение на изкуството и то с „висока добавена стойност“.

Защото за националната памет е много важно да се знае и помни кои са били приятелите на страната, тъй като освен безспорните фигури, които присъстват в учебници и книги има и такива, чиито имена и дела времето и годините не са пожалили.

Точно такава е и историята на Владимир Сис, изследвана от екипа на филма.

Филмовият разказ следва житейския път на Сис – пряк участник в градежа на българската, чешката и европейската история от първата половина на ХХ век. Наяве излизат множество непознати факти от изумителния и пълен с превратности живот на големия общественик, демократ и защитник на славянството, завършил трагично в комунистически затвор в Леополдов. И превърнал се в тема табу за дълго.

Обиколил Европа и Близкия Изток, тук в България, той открива втората си Родина и тя го променя завинаги. Жени се за българка, която е вярна спътница в живота му до самия край.

След завръщането си в Чехия става един от известните журналисти в родината си, като дълго време е сред доайените на парламентарните репортери, отразявал политическите събития в едни от най-драматичните за Европа години – преди, по време и след Втората световна война.

В мащабния филмов проект, заснет на териториите на България, Чехия, Словакия, Македония, Сърбия, Косово и Гърция, участват български и чешки учени, както и близки родственици на Владимир Сис. Лентата осветява и научната дейност на Сис, събирал важни исторически и културоведски данни от манастири из целия Балкански полуостров по поръка на Българската академия на науките.

Ще повторим – привилегия е да подкрепиш подобен проект.