„Развитие“ започва нов литературен проект

След като обяви края на продължилия 26 години литературен конкурс за непубликуван роман, корпорация “Развитие” се заема да търси и мотивира млади литературни дарования, направили първите си творчески стъпки.

„Развитие“ остава в полето на прозата, като бъдещите й млади автори ще бъдат ангажирани да създават белетристични произведения. Те ще работят с ментор, осигурен от корпорацията, който първо ще прецени възможностите им, а след това ще ги напътства и консултира в творческия процес.

Литературният проект започва с 20-годишната Яна Пейчева от София. Тя е студент по философия в СУ „Св. Климент Охридски“, а дебютът й е стихосбирката „Не съм аз, не си ти“. Яна обаче има амбиции да пише проза и в следващите 4 месеца започва работа над първия си роман заедно с проф. Валери Стефанов. Изтъкнатият наш литературовед и университетски преподавател е първият ментор, привлечен от „Развитие“.

Проф. Стефанов и Яна подписаха своите договори с главния мениджър на корпорацията, Александър Александров, като менторът разясни, че ще бъде създаден механизъм за работа, по който да протече този литературен опит. Яна пък е убедена, че до края на месец август текстът й ще е готов.

Всички се съгласиха, че Велики четвъртък е особено подходящ символ за началото на подобен проект, затова в „Развитие“ са оптимисти за успеха му и пожелават ползотворна работа на Яна и проф. Стефанов.

Те трябва да прокарат пътя, по който за в бъдеще ще тръгне новото меценатско литературно начинание на корпорацията.