Послеслов на дарителя – опит за равносметка

Да, прословутата “Наздравица” от операта “Травиата” на Верди – музикално – песенно изражение на моя 70 годишен юбилей! Но вече изтече 2019-та и моят юбилей остава в миналото… Затова аз измислих и нов слоган, защото “шоуто” ТРЯВА да продължи: ДОВИЖДАНЕ, МОЙ ЮБИЛЕЙ! НОВО ДЕСЕТИЛЕТИЕ – ЗДРАВЕЙ! Иначе аз свърших доста работа през изтеклата година! Това можете да видите на стената на “ЮБИЛЕЯТ НА АЛЕКСАНДРОВ – 70 ДОБРИ ДЕЛА!”. Освен това написах и моята “АВТОБИОГРАФИЯ НА ОПТИМИЗМА”! Tя казва всичко, ВСИЧКО за моя свят. СВЯТ НА ЕДИН ОПТИМИСТ И ЕДИН ЩАСТЛИВ ЧОВЕК НА 70 ГОДИНИ!

Но вие – моите приятели и чудната машинка, създадена от Зукърбърг, сте една от важните причини аз да съм такъв! Другата е моето семейство – Жана и нашите две прекрасни деца. А третата причина е работата. Незабелязано сякаш станаха над 45 години, откакто аз се трудя, като цяло доста успешно: близо 20 години като научен работник и скоро 30 години в частния бизнес!

Всеки разбира, че при правенето на благотворителност освен желанието и енергията, вложени от хората, които я вършат, винаги става въпрос за събиране и изразходване на сериозни финансови средства. Дадох си сметка, че е невъзможно да се изчислят парите, които „Развитие” и моето семейство сме дали за близо 30-годишния период през който  сме в частния бизнес. Затова направих приблизителни изчисления за последните 5 години – от началото на 2015 до края на 2019 година. Разделям даренията на две – за развитие на спорта, главно за подрастващи, и други дарения. Даренията за спорт през този период са близо 1 милион лева. Тук трябва да се споменат Скаут лигата от 2016-2017 г., дарението за волейболното училище „Владо Николов“, подкрепата за младежите на баскетболния „Левски 2014”, камповете по баскетбол за подрастващи, кампът по хандбал и подкрепата на националните отбори за юноши и девойки, подкрепата на шампиона и рекордьор по плуване от националния отбор на България Калоян Левтеров, подкрепата на сътрудничеството на „Локомотив Сф” с „Милан” и участието на юношите на „Локомотив Сф” на неофициалното световно първенство в Гьотеборг (Швеция) – „Готия къп“, подкрепата на участието на нашия национален отбор на Европейското първенство по баскетбол на колички, както и изработването на филм за участието на отбора в първенството. Другите дарения на стойност около 200 000 хиляди лева са свързани основно с Литературния конкурс „Развитие”, с движението „Деца учат деца да правят добри дела“, с поклонничество на семинаристи в Света гора и други манастири в страната, продуциране на филми, включително и за благотворителната дейност на „Развитие”, подпомагане в две последователни години на шоуто на Енчо Керязов „Нощ на звездите”, събиране на пари за лечението на Стилко, включително и от наши колеги, дарение на средства за фонда на МВР за деца на загинали или пострадали при изпълнение на служебния си дълг служители и подкрепа на националния турнир по мини футбол за служители от системата на МВР. Така може да се твърди, че само за последните 5 години за всички тези и много други по-малки благотворителни дейности, описани и в „70 години – 70 добри дела“ са вложени близо 1 200 000 лева. Между другото за трите години, през които Корпорация “Развитие” менажира футболния “Академик София” сме похарчили след деноминацията 1 мил. и 300 хил. лева сегашни пари. Всички тези средства са дадени главно от Корпорация „Развитие“ и свързани с нея фирми, от моето семейство, от наши приятели и съмишленици, на които изказвам моята голяма благодарност.