Анкета за най-добър млад спортист 2018 г.

„Играй с Развитие” връчи специална награда на младите волейболисти

За втора поредна година Фондация „Играй с Развитие” бе съорганизатор на анкетата по излъчване и награждаване на най-добрите млади спортисти за годината заедно с единствения сайт за детско-юношески спорт у нас Viasport.bg и групата ЕС Медия. За първи път това се случи за наградите за 2017 г. През 2016 г. Корпорация „Развитие” подкрепи церемонията по връчването на призовете.

Този път награждаването бе в луксозната голяма зала на Образователно-спортен комплекс „Лозенец”. А анкетата бе незапомнено масова – своето мнение дадоха рекорден брой журналисти. Голямата активност при подаването на мнения издигна още повече престижа на инициативата, чието първо издание е през 2011 година по идея на Тодор Иванов и Снежана Иванова.

Така вотът в класацията бе максимално широк и обективен. Гласове получиха 42-ма състезатели от 21 вида спорт. Лекоатлетката Александра Начева стана безапелационна победителка в анкетата. Начева триумфира като шампионка в тройния скок на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, а преди това заслужи и световната титла в първенството при девойките до 20 г. в Тампере. Година по-рано Александра бе първа подгласничка на плувеца Антъни Иванов, стъпил на върха в две поредни издания на класацията.

Сега Иванов бе втори, а тенисистът Адриан Андреев – трети, записвайки рекордно пето влизане в десетката на най-добрите млади спортисти.

В анкетните карти бе подаден вот и за шестима треньори и 4 отбора. Призът за най-добър наставник получи Стойко Цонов – личен треньор на Начева, а при отборите №1 стана националният състав по волейбол за девойки U17, воден от Стоян Гунчев.

За първи път Фондация „Играй с Развитие” връчи специален приз в отборните спортове. Наградата отиде при националния отбор по волейбол за юноши U16.

„Съвсем логично бе точно това да е нашият избор – заяви Александър Александров, председател на УС на Фондацията. – Тези момчета бяха основни участници в грандиозната Скаут лига, която Корпорация „Развитие” проведе през 2017 година. И при първото си излизане на международния подиум станаха балкански шампиони в Истанбул. Пожелавам на тези прекрасни млади хора и страхотни спортисти още много успехи, защитавайки спортната чест на България. С тази уникална анкета много българи получават възможност да станат още по-съпричастни с успехите на младите ни спортисти. Затова първо Корпорация „Развитие”, а после и Фондация „Играй с Развитие”, станаха съвсем естествени партньори на класацията.

 Гледаме в една посока, вече сме съорганизатори и на класацията и на церемонията по награждаването. Особено съм удовлетворен от факта, че инициативата, която започна преди година, вече е традиционна – връчване на награда „Воля за победа”, в която се отличават постъпки на силен характер, феърплей и мъжество в спорта.”

Призът в тази категория заслужи 13-годишният Евил Кондев. Момчето от Пазарджик е аутист и има вроден страх от водата, но е успяло да го преодолее, активно тренира плуване и вече печели медали от състезания.