Анкета за най-добър млад спортист 2017 г. Александър Александров с приз за най-голям дарител в спорта за подрастващи

Фондация „Играй с Развитие” бе най-очакваният и естествен партньор на организаторите на анкетата за най-добър млад спортист на България – единственият сайт за детско-юношески спорт у нас Viasport.bg и групата ЕС Медия. В допитването за 2017 г. участваха 65 журналисти, които посочиха 50 състезатели от 24 вида спорт в анкетните си карти, както и 4 отбора и 7 треньори.

 „Моето желание бе връчването на призовете да стане в някоя от най-престижните зали на София, за да се почувстват талантливите ни спортисти почетени и уважени, защото те наистина го заслужават”,  заяви Александър Александров месец преди церемонията. И организаторите избраха прекрасната обстановка на Централния Военен клуб в столицата за мястото, където да съберат бъдещите големи шампиони на България.

Плувецът Антъни Иванов спечели победата в гласуването на журналистите заради третото си място на световното за юноши и осмото на шампионата на планетата на 200 м бътерфлай. 18-годишният търновец стана първият спортист, дублирал първото си място в анкетата, след като бе №1 и за 2016 г. Иванов бе отличен и със специален приз от „Играй с Развитие”.

Второто място заслужи лекоатлетката Александра Начева – световна вицешампионка за девойки на троен скок, а третото място – друга лекоатлетка Лиляна Георгиева, носителка на сребърен медал на 1500 метра от европейското първенство за девойки.

За шеста поредна година бе излъчен и най-добър отбор за подрастващи. Наградата отиде при националите по футбол до 19 години, които се класираха и играха във финалния кръг на континенталния шампионат в Грузия заедно със 7 състава от Европа. Наставникът на отбора Ангел Стойков бе отличен за най-добър треньор.

За първи път бе връчен и приз „Воля за победа”, който отиде при състезателката по художествена гимнастика Дария Капсъзова. В началото на годината тя претърпява тежка катастрофа, при която загива баща й. Малката спортистка е върната в залата с гипс на крака от треньорката си Кристина Ташева. Само 8 месеца по-късно Дария печели два сребърни медала на републиканското първенство.

Един от най-емоционалните моменти на церемонията бе връчването на специален приз на Александър Александров за дарител № 1 на спорта за подрастващи у нас. Наградата до последно бе пазена в тайна и изненада председателя на Фондация „Играй с Развитие” и главен мениджър на Корпорация „Развитие”. Изборът на Александров не е случаен – 2017-а бе годината на втората Скаут лига във волейбола, дала възможност на 72 отбора – по 36 при момчетата и момичетата да покажат какво могат край мрежата. Лигата, която бе финансирана изцяло от „Развитие” и приятели завърши с международен турнир и луд купон в Бургас.

„С огромно удоволствие връчвам този специален приз на Александър Александров – каза Тодор Иванов, изпълнителен директор на ЕС Медия под аплодисментите на цялата зала. – Да подкрепяш детския спорт означава първо много да обичаш децата и второ – много да обичаш и спорта. Колкото повече такива бизнесмени има, толкова и шансовете на младите за израстване и нови победи ще са по-големи. В крайна сметка подобни дарителски жестове са в полза на цялото общество, независимо, че най-често са насочени към отделни спортисти и много по-рядко, както е при господин Александров, към цели отбори, клубове, федерации.