Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/ikjbgpkp/aa70.razvitie.bg/wp-content/plugins/essential-grid/includes/item-skin.class.php on line 1422
Големите млади шампиони. Анкета за най-добър млад спортист 2016 г. - Александър Александров

Големите млади шампиони. Анкета за най-добър млад спортист 2016 г.

Очаквано и резонно бе след огромните вложения – на сили, на средства, на време и на емоции, в развитието на спорта при подрастващите и най-вече в първото издание на уникалната за Европа волейболна Скаут лига, Корпорация „Развитие” и Александър Александров да обърнат поглед към набиращата все по-голям авторитет годишна класация „Най-добър млад спортист на България“.

Анкетатата се организира от единствения сайт за детско-юношески спорт у нас Viasport.bg и групата ЕС Медия след мащабно допитване до българските спортни журналисти. Първото издание е през 2011 г., а през 2016 г. Корпорация „Развитие” стана генерален спонсор на церемонията по награждаването в „София Ринг мол”. В допитването се включиха 56 журналисти, които номинираха 51 състезатели от 27 вида спорт, 14 треньори и 7 отбора.

Призът за № 1 заслужи плувецът Антъни Иванов, сребърен медалист от европейското първенство за младежи на 200 м бътерфлай и полуфиналист от световното за мъже в 25-метров басейн на същата дисциплина. Наградата бе връчена от спортния министър Красен Кралев. Второто място заслужи състезателката по шорт трек Катрин Маноилова, а на трето бе класиран Ангел Кодинов (кану-каяк). Александър Александров, главният мениджър на Корпорация „Развитие” връчи наградата за най-добър треньор на подрастващи за годината – Асен Пандов (шорт трек).

Александров връчва наградата „Най-добър треньор на подрастващи“

Призът за най-добър отбор получиха националките ни по тенис до 12 години, водени от треньора Крум Крумов, които спечелиха Европейската купа.

Бе дадена и специална награда „За вдъхновяващ успех” на юношеския състав по водна топка на „Локомотив Никола Нанов”. Отборът с треньор Георги Гаджев спечели силния международен турнир в Сърбия – първи приз за българската водна топка, извоюван в страната-законодател на мъжкия спорт в света. Тази награда по-късно прерасна в специален отборен приз на Фондация „Играй с Развитие”, чийто първи носител през 2018 г. станаха юношеските национали по волейбол до 16 г.

„Имаме много талантливи млади спортисти. Чудесно е, че има такава анкета, която да ги отличава, да им дава сериозни емоционални мотиви и морална подкрепа да продължат да тренират и да се усъвършенстват – каза Красен Кралев след церемонията. – През последните две години, в които бях министър, имах възможност да общувам не само с елитните ни спортисти, но и с младите, и виждам, че расте едно ново поколение спортисти, които носят друг дух, друг заряд в себе си. Те са изключително интелигентни, образовани, с великолепно поведение, въобще хора, които достойно могат да представят България във всяко едно отношение и наистина се гордея с техните постижения. Пожелавам им всичко най-хубаво, а ние ще направим наистина всичко възможно да се грижим за тях.”

„Идеята да се награждават най-добрите млади спортисти на годината е страхотна. Това е анкета, която по авторитет и тежест в обществото не би трябвало да отстъпва на подреждането при батковците и каките. С подобна класация младите таланти получават допълнително самочувствие и стимул за тренировки и развитие. Повече българи разбират за техните успехи и в крайна сметка се създават повече възможности тези млади спортисти да продължат да се готвят все по-добре и при по-хубави условия за бъдещите изпитания. Не е без значение, че широката разгласа на анкетата спомага за повишаване популярността на големите млади шампиони, а оттам води след себе си и по-лесно набиране на спонсори”, сподели Александър Александров по време на награждаването на звездната десетка за 2016 г.