„Милан”, Франко Барези, „Локомотив” (София)…

Живата икона на „Милан” Франко Барези се срещна с децата от школата на столичния „Локомотив”. Легендарният футболист, който е посланик на италианския гранд по света, дойде на стадиона в „Надежда”, за да се види с малчуганите. Поводът за визитата на делегация на „Милан” в София бе подписаният договор между двата клуба, който осигури елитни специалисти от Апенините, които да подготвят  талантите от „Локомотив” по италианска програма с решаващата помощ на Фондация „Играй с Развитие”. Александров осигури със солидно съфинансиране сумата за първата вноска. А парите бяха сериозни – 40 000 лв., платени с лични средства от семейство Александрови.

„Надявам се да израснем заедно.  Пожелавам ви да се забавлявате, докато тренирате и да слушате вашите треньори”, така се обърна Барези към малчуганите от „Локомотив”, които след това дълго се редиха, за да получат автографи и да се снимат с великия футболист.

Филиалът на „Милан” в „Надежда” бе първият на Балканския полуостров, след като клубът към онзи момент вече бе стъпил с детско-юношеската си програма в повече от 30 страни по света.

Преди да отидат на стадиона на „Локомотив” Франко Барези, Иван Василев – президентът на „Локомотив” (Сф) и Александър Александров дадоха официална пресконференция в Пресклуб „България” на стадион „Васил Левски”.

„Прекрасно знаково съвпадение е, че „Милан” и „Локомотив” имат еднакви клубни цветове – червено и черно – каза Барези пред журналистите. – Благодаря на г-н Александров и г-н Василев за старта на този проект”. Василев добави, че подкрепата на Александров и на „Играй с Развитие” е била решаваща за началото на сътрудничеството между двата клуба.

Франко Барези връчва на Александров флагче на „Милан“

„Правим всичко в името на децата за да имат възможност да спортуват в добри условия – каза Александров на пресконференцията. – Фондация „Играй с Развитие” е новоучредена, затова моето семейство осигури необходимите средства като лична вноска.  Създадохме Фондацията с идеята да подкрепяме клубове и федерации в развиването на детско-юношеския спорт. Предстои усилена работа по набиране на средства, тъй като вече има няколко постъпили кандидатстващи проекта за финансиране от „Играй с Развитие”. Освен дарителството, един от начините за събиране на ресурс ще бъдат благотворителните търгове, на които ще се предлагат екипи и предмети на легенди на българския и световния спорт. Франко Барези подари на Фондацията няколко свои екипа, на които положи своя подпис.”

По-късно спортният министър Красен Кралев прие Барези и делегацията на „Милан”. „Най-важното е чрез спорта да се погрижим за възпитанието на децата и за повишаването на двигателната им култура – каза Кралев. – „Милан” и Франко Барези са направили много вярна стъпка, като са избрали за свои партньори в България бизнесмени като Александър Александров и Иван Василев – хора, които са доказали своето отношение и подкрепа за развитието на детско-юношеския спорт.”

Отляво надясно: Иван Василев, Александров, Красен Кралев и Франко Барези

„Посещението на Барези бе изключително важно, станахме приятели – добави Александров. – Това е празник, шефът на всички школи на „Милан” Силвио Броли, както и световният посланик на гранда Барези дойдоха в София. С радост осигурих необходимите средства за съфинансирането на началната фаза на проекта. Това всъщност бе и първият наистина голям проект, подкрепен от Фондация „Играй с Развитие”. Една от фланелките, които дари Барези за нашите търгове, е особено значима – тя е от екипа, с който титулярите на „Милан” спечелват първата от петте Купи на европейските шампиони през 1989 г. на стадион „Ноу Камп” в Барселона,

В първия благотворителен онлайн търг на „Играй с Развитие” екип на „Милан” от сезон 2017/2018 с подпис на Франко Барези и флагче на клуба с автографи на Силвио Броли (шеф на Международна академия „Милан“), Фабрицио Де Микели (мениджърска агенция ING@MAN) и Мауро Бертони (треньор в Международна академия „Милан“), бе спечелен срещу 1550 лв. от Николай Чернев, собственик на „Мусала Иншурънс Брокер”.

Председателят на УС на Фондация „Играй с Развитие” Александър Александров получи благодарствено писмо от президента на „Локомотив” (Сф) Иван Василев: „От името на „Футболен клуб Локомотив София 1929 Академия” и от свое име искам да благодаря на Фондация „Играй с Развитие” и лично на Вас за оказаната подкрепа, без която проектът „Академия на Милан” трудно можеше да бъде осъществен. Средствата, дарени от Фондацията, дават възможност на повече от 400 деца в продължение на три години да се обучават и тренират от специалистите на „Милан”. Освен спортни резултати, проектът има и силна социална насоченост, което го прави толкова важен и необходим и го превръща в приоритет на взаимното ни сътрудничество. Пожелавам успех на Фондация „Играй с Развитие” за постигане и изпълнение на благородните цели, които си е поставила и изразявам надеждата си да работим и в бъдеще заедно по нови проекти, свързани с детското спортно възпитание”, завършва писмото на „Локомотив” (Сф).