Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/ikjbgpkp/aa70.razvitie.bg/wp-content/plugins/essential-grid/includes/item-skin.class.php on line 1422
Фойерверки за Международния скаутски волейболен турнир - Александър Александров

Фойерверки за Международния скаутски волейболен турнир

Откриване на турнира в Бургас

През 2017 година в България се случва нещо много важно и за спорта, и за възпитанието на децата. Ако използваме жаргонен израз – една българска бизнес структура прави „показно“ за социална отговорност, за визионерство, за инвестиране в бъдещето.

Националната волейболна скаут лига се превърна в модел, по който детският ни спорт може да се развива и да започне отново да мечтае. А генералният спонсор на лигата – Корпорация „Развитие“, вдигна „дарителската летва“ твърде високо. Даде нагледен пример, че големите събития се случват освен с немалко пари, но и с много сърце, с отдаденост и с превръщането на целите в каузи.

Въпреки изтощителните шест месеца, които правят от Скаут лигата уникално по мащабите си състезание, „Развитие“ не се отказа от идеята си само месец след финалите да организира и международен турнир, в който да участват пет от отборите медалисти при момичетата и момчетата и четири чуждестранни отбора. Отново пионери в действията си, от Корпорацията се готвят за първия в България международен турнир за скаути. И напълно естествено – тортата се нуждае от своята черешка.

Решено е турнирът да се проведе в Бургас – нов град в географията на Скаут лигата. Още повече, че градоначалникът Димитър Николов откликва позитивно, дори предоставя двете големи бургаски зали безвъзмездно за турнира. Всичко останало, както и досега, се поема от „Развитие“.

Александров се надява да убеди волейболната централа за по-голямо съпричастие към турнира, като поемат поне хонорарите на съдиите и техническите лица. Това ще е символично участие, но е напълно нормално да бъдат поканени за по-сериозно присъствие. Някои характерни особености на федерацията обаче осуетяват изпълнението на този план. Прокрадва се дори вероятност турнирът да се провали.

Разговор с кмета на Бургас Димитър Николов

Генералният спонсор обаче не се „предава“. Той е обещал на деца и треньори турнир в Бургас и трябва да го осъществи. Тук на помощ идва договорът между БФВ и „Развитие“, в който е разписано, че федерацията трябва да окаже съдействие на Генералния спонсор да проведе турнир с международно участие. Следва писмо с покана до федерацията да изпълни ангажимента си. Това проработва, чиновниците се размърдват и чуждите отбори са поканени, а съдийските наряди – разписани. Сметката, разбира се плаща Развитие.”

В Бургас пристигат четири отбора от Гърция, Турция и Румъния, които заедно с петте български оформят групите при момчетата и момичетата. Откриването е бляскаво и напълно „в тон“ с амбициозното начинание. Освен кметът Николов и неговите заместници, пристигат дипломати, президенти на отбори, приятели на „Развитие“ и разбира се – много родители и волейболни фенове. Александров кани в морския град всички свои съмишленици, които са му помогнали през тежките месеци на Скаут лигата. Те получават Златната значка на „Развитие“ и голямата благодарност и приятелство на Корпорацията.

Закриване на турнира

Мачовете отново са на високо ниво – оспорвани и зрелищни. Специален екип ги „стриймва“ на живо и ги излъчва във фейсбук и няколко спортни сайта. Всичко това допълва усещането за едно истинско голямо състезание.

Видинчанките от „Бдин Вида“ и момчетата от ЦСКА дублират титлите си от Скаут лигата, печелейки и купата на „Развитие“ на Международния турнир.

Приповдигнатото настроение е леко помрачено от изявлението на генералния спонсор Александър Александров, че се оттегля от Скаут лигата и през сезон 2017/2018 няма да е сред спонсорите й. Но това е единственото адекватно решение. Все пак щедростта и желанието да помагаш трябва да са поискани и подобаващо приети.

Финалният акорд обаче е впечатляващ. За пореден път се подчертава фактът, че за децата е важен не само спортът като такъв, но и средата, и възпитателният ефект и жестовете, които възрастните правят за младите спортисти.

Затова грандиозната заря – подарък за волейболните скаути е и важна метафора – добротата винаги е красива, спортната слава и кариера са преходни, но в детската памет завинаги остават първите стъпки, първата емоция от победата и от чувството, че си значим и някой разчита на теб.

Поздравителен адрес от Министъра на младежта и спорта