Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/ikjbgpkp/aa70.razvitie.bg/wp-content/plugins/essential-grid/includes/item-skin.class.php on line 1422
Дами и господа, сенатор Марио Монти - Александър Александров

Дами и господа, сенатор Марио Монти

Повече от десетилетие след присъединяването към Европейския съюз България продължава да си задава фундаментални въпроси.

Високите критерии и изисквания на Брюксел и нееднозначните процеси, протичащи в ЕС, засилват някои наши колебания, неспособност да се ориентираме и да взимаме най-правилните решения като страна-членка и особено като държава, намираща се в екзотичния за средния и западен европеец Източно-европейски регион.

Затова всеки авторитет, който е готов да ни съветва и да коментира заедно с нас „евротемите“ е от особена полза – за политици, бизнес, медии, общество.

В този контекст бе и едно знаково гостуване у нас в края на 2017 година. Пожизненият сенатор Марио Монти, бивш италиански премиер, президент на университета „Бокони“ и ръководител на придобилата митологичност група „Монти“, създадена като резултат от преговорите за бюджетната рамка 2014-2020 прие поканата да изнесе основен доклад на Международна конференция в София. Организаторите от Фондация „Институт по икономика и международни отношения (ИИМО)“, списание „Икономист“ и Корпорация „Развитие“ чрез консултантско дружество „Хирон“ предложиха програма в два панела, засягащи най-наболелите теми в обединена Европа – промените в Еврозоната и предизвикателствата пред ЕС. Предвид това, че в онзи момент оставаха броени месеци преди България да поеме председателството на Съвета на ЕС, това също бе сред набелязаните теми.

Част от участниците в срещата

Като авторитетна бизнес организация с над 20-годишна история „Развитие“ и висшият й мениджмънт са убедени, че за икономиката и инвеститорите е от жизнено значение правилното разчитане на политическите и обществени процеси. Затова визионер от ранга на сенатор Монти е перфектният събеседник и ментор.

На България й предстоеше да взима много важни решения – и за членство в Еврозоната, и предвид идващите избори за Европейски парламент, които ще предопределят физиономията на ЕС за години напред. Затова „Развитие“ активно и с готовност се зае да помага за организирането на тази конференция. Още повече, че Марио Монти прие поканата, отправена му от Ивайло Калфин – бивш член на групата „Монти“, както и главен икономически съветник на „Развитие“ и член на управата на ИИМО.

Значимостта на конференцията пролича и по участниците в дебатите и гостите. Вицепрезидентът Илияна Йотова, министър Лиляна Павлова, първият ни еврокомисар Меглена Кунева, шефът на АИКБ Васил Велев са само една малка част от имената.

Сенатор Монти пък беше на висота със своите коментари и анализи. В доклада си той обърна внимание и формулира някои от основните предизвикателства пред съюза, част от тях превърнали се в сериозни проблеми за функционирането му. Монти укори принципа за правене на национални политики, които не се съобразяват в достатъчна степен с Брюксел – процес, уви, задълбочил се в последната година с действията на някои страни от ЕС.

Една от тезите на Марио Монти е, че въпреки всичко сме свидетели на нов подход, който идва на фона на „сива, скучна ситуация“. Той е убеден, че трябва да се вземе голямо решение – да мислим с европейски времеви граници, защото според Монти – „всички сме уморени от шизофреничното разделение между прокламирането на големи цели и липсата на средства за постигането им“.

„Изправени сме пред риск от дезинтеграция. За разлика от повечето наблюдатели аз бях убеден, че този риск съществува и са налице много недостатъци на ЕС, свързани с националните политики“, посочи Монти.

Той формулира истинския проблем, който по думите му е в разликата от правене на политика в миналото и сега. Преди политиките са се правили, насочени към по-дълъг времеви хоризонт и националните политически лидери са имали възможност истински да участват в интеграцията, вярвайки, че има връзка между изграждането на общия европейски дом и собствените им национални интереси, обяви Монти. Сега обаче, политиката е ограничена в 140-те знака на туит постингите и 10-те секунди на телевизионните съобщения. По този начин не може да има дългосрочни опити да се работи за интегриране, убеден е сенатор Монти.

Ивайло Калфин представя Марио Монти на вицепрезидент Илияна Йотова и на министър Лиляна Павлова

Темата „Брекзит“ не можеше да не бъде засегната и тя се появи в контекста на казаното от Монти, че опасността от дезинтеграция е намаляла, обвързвайки този факт с проведения от Дейвид Камерън референдум във Великобритания за излизане от ЕС. Макар и определяйки действията на Камерън като стремеж към постигане на лични политически интереси, който не е успял, Марио Монти увери, че Брекзит няма заразен ефект, а обратното – ефект на антитела. Той се мотивира с проучвания на общественото мнение, показващи, че настроенията в подкрепа на ЕС са се повишили.

„Развитие“ направи кратка анкета сред някои участници и по ключовия въпрос за евентуалното членство на страната ни в Еврозоната и приемане на еврото. Мненията бяха единодушни и категорични – нямаме алтернатива, пътят е този и трябва да се предприемат всички необходими действия.

Наглед една няколкочасова конференция, дори и с такъв основен докладчик, няма особена тежест и значимост. Но ако прибавим към нея срещата на Монти с министър-председателя и гостуването при студентите от УНСС, то оставената следа става все по-видима.

За „Развитие“ пък остана удовлетворението, че спомогна – логистично, а и като медиатор, за организирането на един дебат, който ако се мултиплицира, може да ни постави в групата на адекватните и загрижени за бъдещето държави.