Плувният диамант Калоян Левтеров

В края на 2017 година застрахователният брокер „Вариант АБВ“ – от групата на Корпорация „Развитие“, подписа спонсорски договор с един от най-талантливите млади български плувци -14-годишния Калоян Левтеров (роден 2004 г.) Състезателят на треньора Жорж Станкович и на „Славия“ вече имаше над 10 поправки на републиканските рекорди и спечелени над 150 медала от държавните първенства.

„Водата е балсам за човека. Когато плуваш се чувстваш като прероден – споделя Александър Александров, главен мениджър на „Развитие“. – Плувам, все повече плувам. Плуването ме съживява, преобразява. Връщам си младостта, връщам си спомените. Кръвното ми пада. В басейна се забавлявам много. И плувам, плувам… Контактът с водата, особено за младите, е изключително полезен. И не само за тях… Затова плувните спортове са едни от най-хубавите, от най-популярните, от най-полезните. Заради това водната топка – доказано най-трудният спорт въобще, е сред петте игри, които Фондация „Играй с Развитие“ подкрепя в детско-юношеското им направление. Затова „Развитие“  стои твърдо зад плувеца Калоян Левтеров и треньора му Жорж Станкович“.

По силата на спонсорския си договор, подписан от  Александър Александров, и от Калоян и неговите родители, застрахователният брокер „Вариант АБВ“ осигурява цялата необходима спортна екипировка, средства за възстановяване и рехабилитация, за тренировки с кондиционен специалист, както и участия на Калоян в някои от престижните международни турнири в Европа.

На среща в офиса на “Развитие“ Александров подари на Калоян първата част от поръчаната екипировка – плувки, шапки, очила и сакове. Младият талант получи от застрахователния брокер и едногодишна застраховка в „Армеец“, покриваща евентуални травми и контузии по време на тренировъчния процес и състезанията.

Стана ясно още, че с посредничеството на “Развитие” представители на фондация от САЩ ще следят развитието на Калоян Левтеров.

Александър Александров пожела на Калоян много спортни успехи и много спонсори за в бъдеще.

През 2018 година Калоян и наставникът му получиха от „Развитие“  възможността да стартират на два много силни турнира. Тандемът стана първият в българското плуване, записал участие на надпреварата Euro meet в Люксембург – най-авторитетното зимно състезание в Европа. Турнирът по традиция вече повече от две десетилетия събира плувния елит на Стария континент във всички възрастови групи.

И още при дебютното си участие на такова силно състезание Калоян спечели бронзов медал. Направи го на 100 метра гръб, и то при 15-годишните, като и двамата пред него бяха с година по-големи. А на почетната стълбичка се качи с родния трибагреник.

„Изключително важно е, че Калоян се развива много добре и бележи постоянен напредък – продължава Александров – Явно е, че работата на треньора Станкович е изпипана в детайли и двамата имат много широк хоризонт заедно. В Люксембург Калоян попадна в непозната за него ситуация – загрява редом със световни суперзвезди в плуването, мери сили със съперници от утвърдени плувни нации като Германия, Великобритания, Русия, Италия и други. И в тази елитна компания, заедно с още поне 500 плувци, нашето момче стигна до медал! Това бе много впечатляващо и изключително приятно за тези, които го подкрепяхме от трибуните – аз и съпругата ми, журналистът Николай Кръстев, българите Симеон и Ваня Симеонови, които живеят в Люксембург… Удовлетворен съм като виждам как пред очите ми Калоян израства, възмъжава, подобрява резултатите си. Специалистите му предричат голямо бъдеще в плуването. Дано да стане така. Но знам, че той и Станкович трябва да направят всичко по силите им това да се случи. Каквото трябва, ще бъде осигурено и занапред за подготовката му, за участията му на турнири в чужбина, за екипировката и възстановяването му.“

„Самото ми участие на турнира в Люксембург за мен вече е изпълнена мечта – разказа Левтеров. – Видях едни от най-големите звезди в световното плуване като Сара Сьостром, Ласло Чех, Адам Пийти, Климент Колесников, Бруно Фратус, Джеймс Гай, Андрей Говоров, Марко Кох, Хана Майли и много други.  Бях много притеснен, защото за първи плувам на състезание от подобно равнище. Но и тайно се надявах да спечеля медал, независимо че при юношите в стартовия лист бях с шесто време, но станах трети на 100 метра гръб.“

 „Доволен съм от плуването на Калоян, който на първото си истинско голямо състезание се представи много добре и на върха на моментните си възможности – коментира треньорът Станкович. – В много силна конкуренция  Калоян стигна до третото място, като при по-добър старт и по-добро обръщане можеше да се класира още по-напред. Нямаше как да участваме в Люксембург без подкрепата на „Развитие“ и на застрахователния брокер „Вариант“.“

По-късно през същата година Левтеров записва впечатляващо представяне и на традиционно силния турнир във Виена, като печели титли и в своята възрастова група и при мъжете, регистрирайки и няколко нови държавни рекорда.

В края на 2018 година Калоян подари на Александър Александров специален плакет с два от най-ценните си медали, спечелени досега. „Трогнат съм от жеста – заяви главният мениджър на „Развитие“. – Калоян ми даде това, което е спечелил с толкова много труд и лишения. Не всеки е способен на подобен жест. Благодаря му! Продължаваме напред!“