ИТ – Лига по мини футбол създадена от Корпорация „Развитие“

Славният отбор на организаторите

През далечната вече 2004 година, в екипа на Уеб Медия Груп – част от „Развитие“, възниква идеята да се организира и проведе турнир по мини футбол между фирми от сферата на ИТ, набиращи по това време голям брой служители. Целта е да се създаде възможност тези млади хора да практикуват футболната игра, като се залага на аматьорския статут и на забавлението, на корпоративния и фирмен дух, както и на осъществяване на контакти, които да създават условия за бизнес партньорство и сътрудничество.

В основата на идеята стои Велин Крачанов – административен директор на Уеб Медия Груп и спортен мениджър в Корпорация Развитие.

Първият турнир се провежда през пролетта на 2004 година на стадион Академик – 4-ти км. В него взимат участие 6 отбора на фирми от ИТ сектора, като първият победител е състава на Евроком-България. Осъществената идея става първият организиран турнир по мини футбол за аматьори и служители на фирми от ИТ сектора в България и бързо набира популярност.

За времето на съществуването си ИТ-лигата има 13 издания, като в надпреварата през годините участват повече от 80 фирми, а  срещите се провеждат в Зимния дворец на спорта и в залите Христо Ботев и Фестивална в София – най хубавите и удобни за провеждане на срещи по мини футбол.

Мъжка битка

Сред най-изявените фирми и традиционни участници в лигата са: Телелинк, Телерик, Орбител, Сап Лабс, Евроком, Джонсон Контролс, WM Ware, Лирекс Темида/Министерство на правосъдието/, Мото-Пфое, Хюлет Пакард и още много други.  Нивото на участниците в годините се повишава и турнирът се радва на голяма популярност и интерес от страна както на ръководствата на фирмите, така и на служителите в тях.

По решение на организаторите отборите, завоювали три пъти титлата Шампион получават купата за победител завинаги в тяхно притежание, като в 12-годишната история на лигата това са тимовете на Телелинк, Темида и Евроком.

Отборът на Уеб Медия Груп като организатор също участва в лигата и има завоювана една шампионска титла през 2006, както и едно второ и две трети места.

Александров награждава отбора на Телелинк, трикратен победител в ИТ лигата

С течение на времето се появяват нови и много на брой турнири за аматьори, но  лигата създадена от Корпорация „Развитие“ остава в историята като първа по рода си проява в аматьорския мини футбол в България.