Хандбалният камп „Да се срещнат най-добрите“

През април 2018-а за първи път от последните пет години Българска федерация по хандбал успя да направи турнир и камп, на който да бъдат селекционирани участници за национален отбор за подрастващи.

Това се случи в габровската зала „Орловец”, където хандбалният турнир „Да се срещнат най-добрите” бе открит от кмета Таня Христова.

 Хандбалната инициатива „Да се срещнат най-добрите” включваше камп и мачове, по време на които да се подберат най-добрите момчета и момичета, за да се сформират впоследствие национални отбори за 16-годишни. Идеята на подобен сборен тренировъчен лагер е по подобие на мащабната волейболна скаут лига през 2016-а и особено през 2017-а година. Фондация „Играй с Развитие” инициира и подкрепи подобен камп и в баскетбола с наименование „Турнир на регионите”, проведен в Сливен. Сега в Габрово пристигнаха по 4 водещи регионални отбора момичета и момчета, като се събраха около 100 млади хандбалисти.

По време на официалното откриване и кметът Таня Христова, както и президентът на Федерацията по хандбал Росица Бакърджиева, подчертаха, че Александър Александров, с дарителската си дейност в спорта  дава реална възможност на подрастващите спортисти да развиват таланта си и по-късно да облекат и националната фланелка.

„Хандбалът е уникален спорт, в него има много заряд, комбинативност, отборен дух – сподели Александров. – Дъщеря ми е хандбалистка и знам какво й даде този спорт. А за националните отбори на България във всеки един спорт, особено при подрастващите трябва грижа. Само тогава може да кажем, че сме изпълнили дълга си към обществото като хора и като дарители.”