Юбилейна година, запълнена с добрини и дарителство

Когато човек е убеден дарител и вярва в благотворителността, той използва всяка една възможност, за да помага. Дори поводът да е 70-годишен юбилей – нещо лично, което обикновено хората отбелязват в тесен, или по-широк кръг от роднини и близки.

Главният мениджър на Корпорация „Развитие“, Александър Александров, обаче решава да посвети цялата си юбилейна година на благотворителни проекти, финансирани от „Развитие“, фондация „Играй с Развитие“, на която той е председател на УС и основен дарител, както и с лични средства на семейството му. Така, 2019 година заема наистина достойно място в и без това сериозната дългогодишна благотворителна дейност на „Развитие“ и Александров.

Първоначално в плановете влизат и няколко светски събития, но те не се осъществяват, за да има повече ресурс за дарителските инициативи.

Сухите факти звучат така – 13 проекта, за които са отделени над 140 хиляди лева. Случайно или не, всички те подпомагат детско-юношеския спорт у нас, младите таланти и техните треньори. Ефектът на вложените средства се умножава многократно, тъй като те са насочени правилно и точно там, където имат най-много нужда от тях и където наистина е видно, че се работи за развитието на спорта ни.

Началото на годината започва с традиционното участие на „Играй с Развитие“ в церемонията „Най-добър млад спортист“, организирано от С Медия. Александров награждава със специален приз най-добре представилия се в предходната година отбор, подпомаган от фондацията. Това стана националният отбор на България по волейбол до 17 години.

За втора поредна година фондацията бе сред спонсорите на Нощта на звездите, организирана от Енчо Керязов. Две от отличенито млади дарования спечелиха почивка в СК „Аквалайф“, Кранево, а на трите ВИП маси „Играй с Развитие“ кани спортисти, деятели, треньори и състезатели от спортовете, които подпомага.

Благотворителната година продължава с участие в организацията и провеждането на Футзал Фиеста – турнир по футзал за ученици в Русе, който Александров подпомага.

Паралелно с това тече и подготовката на Пролетния турнир по волейбол в Дупница за юноши до 17 год. Фондацията организира и финансира турнира.

Междувременно екипът на Александров се заема с мащабната организация на благотворителен национален турнир по мини футбол за служители от системата на МВР. Целта е набиране на средства за деца на загинали или пострадали при изпълнение на служебния си дълг служители на вътрешното министерство.

Два великолепни колективни спорта, които започват своето възраждане – водната топка и хандбалът, също са в полезрението на „Играй с Развитие“.

Фондацията спонсорира българския национален отбор за участието му в първото Европейско първенство по водна топка за юноши до 15 год. в Бургас.

Юбилейната година носи много добро и на хандбала ни. Подсигурен е лагер сбор на Национален отбор по хандбал за девойки до 16 год. за подготка за участие в Европейско първенство в Грузия, както и участие в провеждането на Европейско първенство по хандбал за девойки до 19 години във Варна.

Корпорация „Развитие“ бе поканена за генерален спонсор на първото по рода си домакинство на Европейско първенство по баскетбол на колички. Паметно събитие за младия ни национален отбор. Александров осигурява и пристигането от САЩ на един от ключовите състезатели в отбора – Стюарт Олсън. Юбилярът е и продуцент на документалния филм, създаден за първенството и отбора.

С подкрепата на Александров се провежда и възстановителният лагер на големия ни плувен талант Калоян Левтеров.

„Играй с Развитие“ организира и финансира тридневния турнир на регионите по баскетбол за момичета и момчета в Габрово с участието на 120 състезатели.

Националният отбор на България по хандбал за 17-годишни младежи проведе лагер в СК „Аквалайф“, като част от подготовката си за Балканиада в Гоце Делчев и за селекция и подготовка за Европейско първенство за същата възраст през юли 2020 год. в Бургас.

Фондация „Играй с Разватие“ пое управлението и осъществяване на проекта „Аз спортувам“, финансиран от Министерството на младежта и спорта. Той обхваща два волейболни клуба – Тетевен и Сливен и е насочен към деца, част от които в неравностойно положение, с цел привличането им в спортната зала.

Месец преди началото на новия сезон на волейболните ни първенства, „Играй с Развитие“ пое спонсорството на ВК „Люлин“, чийто мъжки отбор дебютира във Висшата лига. Фондацията е спечелена за каузата с това, че в отбора играят много от младите юношески дарования на клуба.

Уви, годината е от 12 месеца, ако бяха повече, то и списъкът с добри дела щеше да стане още по-внушителен. Сигурно е обаче, че и без да е юбилейна, 2020 година ще продължи тази благотворителната дейност, започнала още през 90-те години на миналия век.