Магията на футзала

Благодарение на „Развитие” 2018-а бе специална година за този специален спорт в България.

„Футзалът е много различен, сложен и необикновен спорт – разказва за една от големите си спортни емоции Александър Александров. – Правилата му са уникални, дават възможност мачовете да са изключително интересни, да има обрати в резултата и да държат публиката в напрежение до последния момент.”

Александров е председател на Комисията по футзал и минифутбол към Българския футболен съюз.

Всеизвестно е, че в основата на практикуването на футзала в България е Красен Кралев. Но не като спортен министър, а далеч преди това – в качеството си на бизнесмен и емоционален привърженик на този специален спорт. Самият Кралев няколко мандата е начело на същата комисия в БФС, след което ръководството се поема от Александров.

2018-а година е по-различна за Корпорация „Развитие” – чества се 25-годишнината на бизнес структурата, създадена от Александров през 1993 година. Това е причината родената през 2018 година Национална лига по футзал да носи името на „Развитие”, а мачовете да преминават под егидата на Корпорацията.

Министър Кралев и спортни ръководители наблюдават мача между България и Кипър в София

„Събрахме десетте най-силни отбора по футзал у нас– разказва Александров. – Целта в крайна сметка бе да се създадат условия футзалът да има по-дълъг спортно-състезателен календар през годината, най-добрите състави да имат повече мачове  и оттам да се издигне класата и на националния отбор. Заради всичко това „Развитие” осигури сериозен награден фонд, който след края на състезанията бе разпределен между най-добрите отбори, имаше също така и индивидуални награди.” 2018-а става обаче още по-специална година за футзала у нас и отново благодарение на „Развитие”. За първи път от много години се провежда и турнирът за Купата на България по футзал. В надпреварата в Габрово играят победителите от четирите градски

лиги на София, Варна, Бургас и Русе. Разбира се, отново финансирането на турнира идва от „Развитие”.

 „Все пак това е турнир за Купата на България – за нас беше чест да го подкрепим…”, заключава Александров.

2018-а под знака на футзала завършва със световните квалификации във Варна. И този път националният отбор не успява да прескочи първото стъпало в груповата фаза. За българския отбор остава удовлетворението от победата над Естония – първа в историята за „лъвовете” на такъв етап от квалификациите за шампионат на планетата. На трибуните също е горещо – емоциите преливат, а Александров, основен спонсор на футзала през годината, заключава: „Драмата беше голяма, момчетата се раздадоха без остатък в мачовете от квалификацията и това носи удовлетворение както на отбора и на треньорите, така и на нас, които ги подкрепихме.”