През 1995 година основателят на Инвестиционен фонд „Развитие“ (сега Корпорация „Развитие“) Александър Александров става председател на ФК „Академик-1947“ (София). Александров е абсолютно убеден в сериозната роля на спорта като социален стълб в поразклатеното ни през онези години общество. Затова идва и подкрепата за „Академик“.

Клубът е наследен в тежко финансово и организационно състояние, със само двама работещи треньори, а останалите съдят клуба за неполучени заплати, разбити отбори, липса на практикуващи състезатели и на опашката в „Б“ група. Започва реорганизация и финансово стабилизиране, селекция и промяна в начина на управление и работа. Година след влизането на „Развитие“ в клуба „Академик“ се превръща в сериозен фактор в „Б“ група. Записва четвърто място в първенството при наличието на силни отбори като „Черно море“, „Марица“, „Пирин“… Привлечени са стойностни футболисти – Иван Миланов, Иван Пасков, Иван Димитров, и са извършени изходящи трансфери на Калин Банков, Румен Балински и Петър Петров. Клубът в този момент вече е един от най-добре финансираните във втория ешелон.

В сезон 1997/1998 „Академик“ отново е фактор в „Б“ група и в компанията на „Литекс“, „Пирин“ и „Металург“ пак завършва четвърти – само на крачка от „А“ група. Това поражда търкания с треньорското ръководство на представителния отбор, след които в края на сезона „Развитие“ се оттегля от клуба.

Но Корпорацията не само, че не се оттегля от спорта, а засилва постоянно дарителската си дейност.

„Не е странно, че основният приоритет в нашите усилия за провеждане на политика на социално отговорна корпорация стана подкрепата на спорта като цяло и впоследствие за подрастващите – споделя Александър Александров. – Самият аз от много млад започнах да се занимавам със спорт, доста активно спортувам и досега. Абсолютно съм убеден от ползата на постоянното провеждане на спортни занимания. Смятам, че това е важна опора на съвременния човек в епохата на обездвижването и свръхтеглото. Освен това идеята за постигане на победи носи положителни емоции и себеутвърждаване на всеки модерен човек.“