Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/ikjbgpkp/aa70.razvitie.bg/wp-content/plugins/essential-grid/includes/item-skin.class.php on line 1422
Европейско първенство по баскетбол на колички в София - Александър Александров

Европейско първенство по баскетбол на колички в София

12 корави мъже. 12 истински българи. 12 страхотни спортисти. 12 звезди под кошовете.

Тези големи шампиони печелят своите малки победи всеки ден. Когато тренират. Когато са сплотен отбор. Когато излизат на терена в поредния мач. Дали печелят или губят не е толкова важно. Защото са превърнали голямата си загуба в голяма победа.

Националите по баскетбол на колички завладяха сърцата на феновете. Трибуните на зала „Триадица“ отесняха.  Феновете видяха първото европейско първенство у нас в един уникален спорт. В група „С“ нашите момчета спечелиха един мач и завършиха шести.

Мачът по баскетбол на колички не може да се опише. Той се преживява. С разтуптяно сърце и с някоя скрита сълза в очите.

Духът на тези великани е най-силното, което имат. Напълно достатъчен е да ги превърне в спортни звезди. В баскетболисти, които демонстрират великата игра по неповторим начин. С полета на своите спортни амбиции.

Благодарим ви, баскетболни шампиони! Играта ви, тренировките ви, поведението ви, характерът ви, държанието ви, са емоционален урок за всички. И най-доброто доказателство, че за целеустремения и трудолюбив човек няма прегради. Дори когато му се налага от количката да вкара кош и да взриви трибуните.

Европейското първенство по баскетбол на колички се оказа много различно състезание. София и Българската федерация по баскетбол приеха шампионата в един малко популярен в България спорт, в който обаче вече имаме цели пет клуба. Всичко започва през 2005 година, а 14 години по-късно столицата вече приема европейско първенство.

Състезанието и мисията му наглед са по-специални, а се оказа, че всъщност това са мачове между страхотни спортисти,  за които спортът открива нов свят на нормалност.

Ето думите на Александър Александров, генерален мениджър на Корпорация „Развитие“, която беше генерален спонсор на първенството: „Аз самият играя баскетбол, но не бях наясно как се случват нещата при баскетбола на колички. Когато гледаш мачове въздействието е страхотно. Тук спортът влиза в една нова своя роля – той открива нов свят на нормалност за тези състезатели. Всеки в страданието си е различен. Но в играта и в тренировките те са истински спортисти. И никой не ги приема като различни – напротив…“

Поканих целия отбор на ресторант след мачовете. Доведоха страхотни дами с тях. Изкарахме чудесно.

Много съм благодарен на Георги Глушков, че избра именно мен и Корпорация „Развитие“ да подкрепим това европейско първенство. Затова и ние направихме всичко, което се очаква от нас като генерален спонсор на този специален шампионат. Не само като финансиране, но и като грижа, като цялостно отношение.

Аз съм много доволен, защото открих един нов свят, защото усетих и разбрах, че тези хора са превъзмогнали страданието, благодарение най-вече на спорта. И  живеят  нормално доколкото е възможно това. Повечето имат хубави професии, основно в IT-сектора. Други имат спортни амбиции – да играят в чужди клубове и да подпишат добри професионални договори като някои от своите съотборници. Да – баскетболът на колички на много места е толкова популярен, че играчите са добре заплатени. Това е прекрасно!

Най-важен тук е отборът, който прави чудеса за своите състезатели. Пристигат  в него хора с различни проблеми, затворени в себе си… И тяхното участие в отбора, приятелството със съотборниците, преживяванията заедно ги преобразяват. В това е магическата сила на спорта.

Затова и спонсорството на европейското първенство беше едно от най-приятните неща, които съм правил в спорта. Срещайки се няколко пъти с отбора аз усетих тази вътрешна химия, която има между тези момчета и мъже. Разбрах, че те се чувстват много добре заедно, че имат общи цели, за които се трудят усилено.

Това е много специално първенство за Корпорация „Развитие“ и лично за мен. Доказаха го и думите на президента на федерацията Георги Глушков, който отбеляза, че му е много приятно, че „Развитие“ е заедно с баскетболната централа в организацията на този шампионат. „Разбира се, че това не е само заради средствата, с които „Развитие“ ни помага – каза Глушков. – Просто ние сме убедени, че не сме сами, че имаме общи цели и виждания за спорта.“

Направихме и филм за националния отбор на България и за европейското първенство по баскетбол на колички. И наистина тези момчета не са сами – те го разбраха и в този смисъл наистина съм изключително доволен и благодарен, че именно „Развитие“ получи изключителната възможност да е част от това историческо състезание, от тези страхотни човешки истории, на които бяхме свидетели и бяхме съпричастни.