Александър Александров: Европейското по лека атлетика за хора с увреден слух в София се превърна в истински празник на спорта

Националният стадион „Васил Левски“ бе домакин на четвъртото издание на европейското първенство по лека атлетика за хора с увреден слух за младежи и девойки до 20 г. За шампионата пристигнаха 104 спортисти от 14 страни.

Зад сухата статистика стоят 104 съдби на млади хора, които загърбват недъга или дори и заради него, стискат зъби, тренират и се състезават. Правят го с невероятен хъс и желание.

„За първи път ми се случва да съм на състезание за хора с увреден слух не само по лека атлетика, а въобще на какъвто и да е спорт с участието на специални спортисти – споделя Александър Александров. – Стана голям празник, истински празник на истинския спорт. Това е друг свят. Тези хора живеят не само в техния но и в нашия свят, живеят в общия ни свят. Затова заслужават само адмирации и подкрепа. Предоставих сериозна сума за организацията на първенството за млади лекоатлети. Чудесно е, че българите завършиха шампионата с 5 медала.“

Българският отбор за първенството включваше 11 състезатели и спечели 5 отличия – 1 сребърен и 4 бронзови медала. Два пъти на трето място се класира Надка Начова в скока на дължина и в скока на височина. В тласкането на гюлле с бронз се окичи Маргарита Маринова. В хвърлянето на копие Роза Десислава Муньос взе сребро, а веднага след нея се класира Емануела Петрова.