Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/ikjbgpkp/aa70.razvitie.bg/wp-content/plugins/essential-grid/includes/item-skin.class.php on line 1422
Деца учат деца да правят добри дела в Габрово - Александър Александров

Деца учат деца да правят добри дела в Габрово

Спортната зала „Орловец“ в Габрово е била свидетел на много големи събития. Състезания, концерти, най-различни празници.

Но случилото се на 22 април 2018 година едва ли има аналог. То е значимо както с мащаба си, така и със своите послания и благородство.

Една идея намира своята реализация, събирайки в залата над 200 деца, техните родители, приятели, учители. Станалото е плод на двугодишна благотворителна и образователна дейност на главния мениджър на „Развитие“ Александър Александров.

Създавайки през 2016 година движението „Деца учат деца да правят добри дела“, той иска да затвори кръга от благотворителни и обучителни дейности. От една страна нуждаещите се получават помощ и подкрепа, а от друга децата усещат какво е дарителството и от своя страна увличат и свои връстници. Ролята на възрастните, на бизнеса, на организациите, занимаващи се с подпомагане е единствено осигуряването на ресурс за благотворителните акции, в които деца са и дарители, и дарявани.

Александров вече на много места е изнасял своята лекция, с цел да провокира вроденото в подрастващите благородство и неподправено състрадание и да ги спечели за каузите на дарителството.

Случаят в Габрово не е по-различен, но мащабът му изисква друг подход. Лекцията прераства в мултимедийно шоу, „лекторите“, освен Александров, са и хандбалната легенда и местна знаменитост Росица Бакърджиева, като към тях се присъединява кметът на Габрово Таня Христова, която оставя настрана „кметския жезъл“ и се впуска в естествен и непринуден разговор с децата.

Темата е една – правенето на добро, силата да си съпричастен към чуждото страдание и нещастие. Тримата грабват вниманието на децата, насядали на терена – в центъра на залата. За това допринасят и многото видеа, които показват най-различни дарителски и благотворителни акции и послания.

Акцентът обаче не са възрастните, те влизат в ролята на модератори на събитието. В светлината на прожекторите са няколко момичета и момчета, които месец по-рано са били обучени и за първи път са станали дарители.

Сега те говорят пред своите връстници, разказват им за себе си, за тръпката да помагаш и облекчаваш живота на хората в нужда. Чуват се много лични истории, нужна е много сила, за да ги разкажеш и споделиш.

Един малък детайл от лекцията е особено съществен за децата, затова те трябва добре да го запомнят:

„Важно и от голямо значение са личните качества на всяко дете. Даже и да е стигнало до идеята, че трябва да се помага на други хора, то трябва да може да го прави. Това се получава в синхрон между физиката и психиката на всяко дете. Децата трябва да бъдат уравновесени – защото как ще помагат на другите, ако при тях има проблеми. Този баланс включва много добра физическа форма, постигната чрез спорт и профилактика, добри отношения с близките хора, преди всичко с родителите – максимално уважение и внимание към техните съвети и грижи, благодарност за направеното от тях…“

Движението, макар и фокусирано върху благотворителността, всъщност цели и възпитаването на хармонично развити деца, чувствителни, емоционални и добри. Това е инвестиция в бъдещето, защото то е в техните ръце.

Естествено, шоуто в зала „Орловец“ завършва с голяма дарителска акция, насочена към деца от семейства в неравностойно положение. Те получават от своите връстници много подаръци, но и внимание, и съпричастност. Почти като в приказка се появява и една бална рокля, подарена от Александров на едно красиво момиче, очакващо своя абитуриентски бал.

Същинският край обаче илюстрира девиза на движението – “Приятел, ти никога няма да бъдеш сам“. Старата британска песен You’ll never walk alone прозвучава в залата. Посланието е ясно и всеки може да го приеме и осмисли по различен начин. Силата е да дадеш, но и да приемеш с благородство помощта. Всеки може да изпадне в нужда, важното е да знае, че винаги ще има протегната към него ръка.

Това научават децата през този априлски ден. Който по прекрасно съвпадение се оказва, че е и Световният ден на Земята.

Всички излизат пред залата, за да посадят цветя и дръвчета, но понесли у себе си едни други семена – на доброто, щедро разпръснати от хора, посветили времето си на една кауза.