Магията на BUBA CUP

Клуб „БУБА баскет“ заема по-особено място в баскетболната общност у нас. Създаден преди повече от четвърт век, той е първият, който залага на създаването на школи по училищните дворове и салони. Началото на БУБА баскетбол бе поставено от Иван Савов, Димитър Джамбазов и Ратко Йоксич. Вече близо 2 десетилетия клубът се ръководи от ентусиаста Боби Хаджирусев.

„Децата на този клуб са страхотни. Идеята на БУБА Баскетбол е страхотна. Реализацията на тази идея също е страхотна – баскетболни школи по училищата! И зала в центъра на София, на стадион „Васил Левски”. Добре, че от Спортното министерство са предоставили залата на този клуб – споделя Александър Александров, генералният мениджър на „Развитие” и председател на УС на Фондация „Играй с Развитие”. – Много сериозен е президентът на клуба Боби Хаджирусев. Прави един силен международен турнир в памет на Емануил Божков. Въобще дейността на БУБА баскет е за пример как се работи с деца.”

За десетото юбилейно издание на BUBA Cup – „Емануил Божков” 2018 дойде и отборът на „Реал” (Мадрид). Тогава надпреварата за 12-годишни момчета бе подкрепена и от Фондация „Играй с Развитие”. Другият именит тим, който гостува за турнира, е италианският „Казерта”. Останалите участници са БУБА Баскет, сръбският „Фока” (Крагуевац), румънският „Дан Дачиан” и македонският МЗТ. В тази силна компания българският отбор зае престижното второ място.

„Безспорно е, че подобни силни турнири работят много успешно за баскетболната кауза не само сред подрастващите, а и в обществото въобще – допълни Александров. – Когато в България дойде отбор на „Реал” (Мадрид) в какъвто и да е спорт, в каквато и да е възраст – това си е събитие. Неслучайно всички мачове от турнира се предаваха по клубната телевизия на „Реал”.”