Бизнес и държава – сверяване на часовниците

Проф. Герджиков с Божидар Данев

За бизнеса е важно да знае какво предстои и какви политики ще се правят, партиите от друга страна трябва да чуят мнения, на базата на които да взимат своите решения.

Това са сред водещите мотиви Корпорация „Развитие“ да подкрепя и спонсорира дискусии и конференции, които имат ясна практическа полза за развитието на икономиката ни и обществото като цяло.

Затова, когато  получава покана от списание „Икономист“ да подпомогне форума „Пътна карта на бизнеса 2017“, главният мениджър Александър Александров откликва с готовност. Съорганизатор е Българската стопанска камара, една от основните и уважавани работодателски организации у нас.

Значимостта на събитието се потвърждава и от факта, че то е открито от служебния премиер проф. Огнян Герджиков, който в началото на 2017 година ръководи кабинета, назначен от държавния глава Румен Радев.

Изтъкнатият юрист избира този форум, за да съобщи няколко много важни решения, едното от които е, че служебното правителство е сформирало работна група, която трябва да излезе с предложения за редуциране на административната тежест и с това да се даде пример как във всички области трябва да се правят подобни облекчения.

Това е по повод на статистиката, която сочи, че всяка година в приходната част на бюджета се залагат все повече приходи от такси, като за последните три години това увеличение е 40 %, което бе определено от Герджиков като скрити данъци.

Сред основните участници е и членът на групата „Монти“ и главен икономически съветник на Корпорация „Развитие“ Ивайло Калфин, който представя някои от акцентите на излезлия месец по-рано заключителен доклад на групата.

Ръководената от бившия италиански премиер Марио Монти група е създадена с цел да обсъди и предложи варианти за по-добро финансиране на бюджета на ЕС, за да стане той по-автономен и по-малко зависим от вноските от националните бюджети.

Калфин изтъква очертаващата се промяна в начина на финансиране след 2020 година. Все повече ще се налага да се конкурираме с проекти в общите европейски средства, където по думите на Калфин изоставаме значително.

Финансирането от ЕС ще се насочва предимно към области от общоевропейски, а не от национален интерес, прогнозира бившият вицепремиер, външен и социален министър. По една от важните теми на форума, особено актуална за бизнеса и инвеститорите – „Образование, човешки ресурси и пазар на труда“, Ивайло Калфин изтъква, че доброто образование не е достатъчно за задържане на качествените кадри у нас. Страната ни трябва да съумее да се конкурира за добрите професионалисти със страните, към които изтичат годишно 35-40 хиляди добре образовани българи. Затова трябва да се създадат условия в българската икономика тези хора да останат и да работят у нас. Това означава по-висока производителност на труда, повече добавена стойност в производствата.

Експертният тон на форума е засилен и от финансиста Любомир Дацов, бившият финансов министър Петър Чобанов, ексминистърът Делян Добрев и други.

Александър Александров коментира в кулоарите, че бизнесът по принцип трябва да е оптимистичен. Той изтъква и причината „Развитие“ да подкрепи форума, тъй като подобни прояви дават поле за среща на бизнеса с политиците и възможност да се изяснят важните проблеми и как отделните политически формации биха работили по тяхното разрешаване.

Колкото по-често реалната икономика и държавната администрация сверяват часовниците си, толкова по-големи ще са ползите за обществото от стабилността на бизнес средата. Затова и подобни спонсорски начинания на „Развитие“ имат своята силна социална насоченост. Те провокират диалог, без който общественият генезис би бил почти невъзможен.