Баскетболният „Турнир на регионите” в Сливен

Баскетболът е сред любимите игри на Александър Александров. Затова и играта под кошовете неслучайно е сред петте спорта, които Фондация „Играй с Развитие” подпомага в детско-юношеското им направление.

Благотворителните жестове за баскетболната игра през годините първо на „Развитие”, а след това и на Фондацията не се изчерпват само със сериозната помощ към младежкия отбор на „Левски” и подкрепата на международния турнир на клуб „Буба баскетбол”. Александров е член на управата на Българската федерация по баскетбол. И заедно с председателя на централата Георги Глушков решават да се организира уникалния за баскетбола камп „Турнир на регионите”.

Първото издание на баскетболния празник под егидата на Фондацията събра 100 млади играчи на 12 и 13 години от цялата страна в зала „Васил Левски” в Сливен. Играчите със сигурност след време ще станат основата на националните отбори за 14-годишни в двата пола. В турнира участваха по 4 регионални сборни отбора за момчета и момичета, които представиха следните области: София град, София област, Добруджа/Мизия и Загоре/Родопи. Заедно с малките баскетболисти дойдоха и много треньори, които работят с подрастващи, както и родители на състезателите.

Преди турнира съставите бяха на кратки лагери от по няколко дни, за да могат играчите да се опознаят с новите си съотборници. Надпреварата нямаше състезателен характер, не бе направено и крайно класиране, като всеки отбор изигра по 3 срещи по системата „всеки срещу всеки”. За всички участници имаше възпоменателни медали, връчени им от Глушков и Александров. Мачовете бяха изгледани от няколко от членовете на УС на БФБ.

„Инициативата е страхотна, в плановете ни е подобен уникален камп да се провежда всяка година по два пъти – през зимата и през лятото – сподели Георги Глушков. – Ползата от подобни мачове е огромна. На едно място се събират по около 50 най-добри момчета и момичета в съответната възраст. Специалистите могат да проследят внимателно играта им, да анализират възможностите им и да набележат тези, които са най-перспективни към момента. Много важен е и цялостният поглед – получаваме ценна информация какви са възможностите на баскетболистите, родени в съответната година. След подобни мачове всички са доволни – и децата, и клубовете, и ние като федерация. Има и още една полза за младите – за тях е много ценно да играят колкото се повече мачове и „Турнирът на регионите” им дава тази възможност.”

„Този „Турнир на регионите” е един своеобразен скрийнинг на съответното поколение – смята Александър Александров. – Подобен подход улеснява и подпомага избора на бъдещите национални селекционери. Пък и децата получават възможността да покажат уменията си в една нова и по-малко позната за тях среда и други съотборници. В този смисъл те трупат опит, който при едно евентуално включване в бъдещ национален отбор, ще им бъде изключително полезен. Да не говорим за това как се чувства един треньор, когато има възможност да види на едно място и по едно и също време най-добрите от един набор. „Турнирът на регионите” в баскетбола е умалено копие на Скаут лигата във волейбола, която „Развитие” организира и финансира през 2016 и 2017 година. Същият принцип се прилага и при ежегодните кампове, които Фондация „Играй с Развитие” провежда с най-добрите млади хандбалисти в Габрово.”