Три години във фейсбук, превърнати в автобиография на оптимизма

Дни след излизането си от печат, една книга – без аналог у нас, зае своето място в Книжен център „Гринуич“. С любезното и професионално съдействие на домакините от книжния център, изданието в следващите месеци ще е сред акцентите в колекцията на „Гринуич“.

Бизнесменът, меценат, филантроп и общественик, Александър Александров, издаде своята автобиография, разчупвайки редица клишета и традиционни похвати за създаване на една автобиографична книга.

Заглавието открехва донякъде изненадата – „Моите три години във Фейсбук. Автобиография на оптимизма“.

Изключително активен, емоционален и пределно откровен, Александров присъства в социалната мрежа, използвайки всички нейни медиаторски свойства и възможности.

Резултатът – един огромен „калейдоскоп“, събрал лични и семейни истории, сантиментални лирични отклонения за любимата музика, групи и изпълнители, пространни разкази в текст и снимки за множеството благотворителни каузи и дарителски акции, внушителна галерия от срещи и контакти с приятели, партньори и съмишленици, откровени анализи и позиции по събития, важни за обществото и съвремието ни.

И така, докато назрява идеята целият този дигитален свят, съществуващ във виртуалното пространство, да се обработи от автора, селектира и материализира върху книжния лист. Чрез продължителна дизайнерска работа специфичната фейсбук реалност се вплътнява все повече и повече, за да се „подчини“ на класическата форма за общуване, възпитаване и внушаване на идеи – книгата. Една своеобразна рехуманизация на тази социална мрежа – истински реванш на книжния свят пред доминацията на www.

Интересна особеност на изданието е, че не е нужно да започнеш четенето от първата страница. Спецификата на фейсбук профила позволява, независимо в кой раздел на книгата попаднеш, много бързо да се разчете това, което провокира автора, характера и емоционалността му. Темите и „кръгът на интереси“ са толкова разнообразни, че всеки би могъл да открие нещо и за себе си.

Издателският проект, освен всичко друго, предлага и една полиграфическа работа на много високо ниво. В този ред на мисли книгата е подходяща и за тези, които са привърженици на визията в библиотеките си.

Разбира се плановете на Александър Александров са всички приходи от автобиографията да се използват за благотворителната му дейност. Големи количества от изданието ще бъдат подарявани. Едни от първите, които получиха като дар тази книга са състезателите от националния отбор по баскетбол на колички, които са в навечерието на домакинстваното от София европейско първенство. „Развитие“ е генерален спонсор на проявата.

“Личи си, че книгата е направена с много любов. Когато в една книга се остави много любов, това дава енергия на човека, който я отлисти”, с тези думи Златан Златанов от “Гринуич” посрещна новото издание и неговия автор.

Екипът на популярния книжен център в София ще се грижи за разпространението на „Моите три години във Фейсбук. Автобиография на оптимизма“, която ще има и силно присъствие в онлайн книжарниците ни.