Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/ikjbgpkp/aa70.razvitie.bg/wp-content/plugins/essential-grid/includes/item-skin.class.php on line 1422
Юношите на „Академик“ (София) печелят пето място на силния турнир в Реджо Емилия през 1996 г. - Александър Александров

Една черно-бяла снимка свидетелства за началото на над 20-годишната корпоративна история на „Развитие», свързана с българския спорт и неговото подпомагане.

Сред основните задачи на Александър Александров като председател на ФК „Академик-1947“ (София) е структурирането на действаща школа, която да развива футболната игра сред подрастващите, както и да попълва представителния отбор на клуба със собствени кадри. Директор на школата става Велин Крачанов, който съвместява тази длъжност и със спортно-техническото ръководство на мъжкия отбор.

Започва активна дейност по възстановяване на школата. Назначени са нови треньори, бройката им нараства до шестима – Асен Александров, Евгени Попов, Любомир Симов, Кръсте Колев, Петьо Илиев и Емилиян Павлов, които веднага се заемат с попълване на съставите и привличане на нови деца и юноши които да защитават цветовете на клуба. Заниманията се водят на двата стадиона Академик – на 4-ти км. и в кв. Гео Милев.

Закупени са нови топки и помагала, както и екипи за подрастващите, еднакви с тези на представителния отбор. В края на 1996 г. в школата на „Академик“ вече водят тренировъчен и състезателен процес 150 деца и юноши. Подобрената организация дава резултат и отборите се представят значително по добре в сравнение с предходния период. Само след един полусезон отборите на клуба участват в градските първенства на София във всички възрасти.

Трофеи от турнира в Реджо Емилия – Италия, 1996 г.

През април 1996-а идва и поканата за участие на юношеския отбор – младша възраст в международен турнир в Реджо Емилия /Италия/. Пътуването е първо в историята на клуба, а освен това е и сред малкото участия на юношески отбори от България на турнири зад граница по онова сложно за България време. Момчетата на „Академик“, водени от треньора Евгени Попов, завършват пети на много силния турнир в Реджо Емилия в компанията на 16 изявени италиански състава и донасят прекрасна купа от Италия, а отзивите за играта им са много добри.

През следващата 1997 г. са постигнати впечатляващи победи над ЦСКА и Левски в различните възрастови групи, а отборът старша възраст завършва трети в шампионата на София.

През този период в представителния отбор на клуба са извикани юношите – Милетко Христов-вратар, Мартин Войнов, Димитър Николов и Петър Христов.

В сериозните промени и успехи, които съпътстват работата на детско-юношеската школа на „Академик», вече личат първите белези на бъдещата мощна дарителска дейност на „Развитие“ за подпомагане на спорта за деца. Именно към подрастващите след години Корпорацията ще насочи изцяло средствата, които отпуска за спорт.

Александров споделя: „За детския спорт нещата са много ясни. При малките редовното практикуване на спорт не само развива физиката, но подобрява паметта, дава тласък на познавателните способности, поощрява устойчивостта и изгражда чувство за дисциплина и отговорност. В тази възраст покрай спорта се формират приятелства за цял живот. Много може да се говори за спортуването на децата, но накрая най-важното е чистата детска радост от спорта, от победите, от приятелите – съотборници. Спортът за малчуганите е прекрасен нов свят, който им помага да навлизат в живота като активни млади хора.

Всичко това обаче става с помощта на възрастните и като финансиране, и като обучение. Много е важна и дейността на треньорите. Така че нека ние възрастните, които имаме възможност, максимално да направим необходимото, за да могат нашите деца да спортуват повече, да се радват от спортните дисциплини, в които участват и накрая да носят победи за своите отбори, а когато са с националната фланелка – и за България. Повтарям на децата да не забравят, че загубите трябва да се приемат спокойно – в края на краищата спортът е една игра! Една прекрасна игра!“.