Младите ни лъвове в плуването – наша гордост, но и огромна отговорност

Фактите са неоспорими и радващи – група млади лъвове нахлу на един дъх в елитното плуване. Първо застъпиха здраво у нас и на регионални турнири от среден и висок ранг. Дойде време да ги видим и на европейската сцена.

Представлението, което ни изнесоха на континенталния шампионат за юноши (2001+) в Казан бе незапомнено поне от 30 години, че и повече.

Състезанието не ни остави спокойни и за миг. Започна ударно с двата финала на Йосиф Миладинов (16) в индивидуалните дисциплини 50 и 100 м. бътерфлай. Йосиф записа шесто място на по-късата дистанция, а на стоте метра изригна, спечелвайки вицешампионска европейска титла и ни подари емоцията да видим развят българския флаг. Не по-малко важното е, че и двете му финални плувания бяха подплатени с нови национални рекорди за юноши и мъже.

Другият наш изключителен талант – 16-годишният Калоян Левтеров, също подобри личните си постижения. Седем стотни от секундата не му достигнаха, за да счупи националния рекорд при мъжете на 100 м. гръб, но пък на коронната си дисциплина 200 м. гръб в три последователни плувания подобри три пъти националния рекорд за мъже и дори покри „В“ норматив за олимпиадата в Токио 2020. Тези прекрасни плувания му донесоха и седмото място на финала.

В Казан Левтеров записа още едно впечатляващо плуване – 49,96 секунди на 100 метра кроул в щафетата 4 по 100 свободен стил. Времето му бе най-доброто в родния квартет, завършил 12-и и макар да е постигнато с летящ старт, демонстрира убедително големия потенциал на Калоян и в свободния стил.

Трябва да подчертаем факта, че първенството е за 18-годишни, а Миладинов и Левтеров са две години по-малки, а Банчев – една.

Йордан Янчев (18) бе колеблив до предпоследния ден на шампионата, но след това показа какво може и постигна нов национален рекорд за мъже по време на полуфиналите на 200 м свободен стил. На финала Янчев завърши шести.

Уверен и енергичен бе и дебютът на Здраво Баблаков (17) на европейски полуфинал. Завърши шести във втория старт на 100 м бруст, стигайки много близо до личния си рекорд.

Краят на европейското също бе много силен за българския отбор, като в смесената щафета на два пъти подобриха националния рекорд, класирайки се седми в Европа.

Да се надяваме Казан да е само началото на вдъхновяващите изяви на младите ни плувци, засега европейски, а защо не и световни през август в Будапеща.

Сега обаче думата имат специалистите и ръководителите от плувната ни федерация. Новата вълна в мъжкото ни плуване се нуждае от грижи и перфектен тренировъчен и възстановителен процес. Инерцията не бива да бъде пропускана, а засилена и насочена към победи и медали.